Visie

PEDAGOGISCHE VISIE OP BASIS VAN VIER OPVOEDINGSDOELEN

Gastouderopvang Up!Kids stelt zich tot doel om kinderen opvang te bieden waarin zij de mogelijkheid krijgen om zich te ontwikkelen tot een zelfstandig en evenwichtig mens. De Wet Kinderopvang bepaalt dat gastouderopvang moet bijdragen aan een goede en gezonde ontwikkeling van het kind in een veilige en gezonde omgeving.

Om dit te bereiken is mijn werkwijze gebaseerd op de vier opvoedingsdoelen van Professor Marianne Riksen-Walraven. Zij was de eerste hoogleraar in de kinderopvang in Nederland aan de Universiteit van Amsterdam.


De 4 pedagogische doelen:

  1. Het bieden van een gevoel van emotionele veiligheid.
  2. Het bieden van mogelijkheden tot het ontwikkelen van persoonlijke competentie.
  3. Het bieden van gelegenheid tot het ontwikkelen van sociale competentie.
  4. Het overdragen van waarden en normen en de ‘cultuur’ van een samenleving eigen maken.

Het bieden van een

gevoel van

emotionele veiligheid

Gastouderopvang Up!Kids vindt het belangrijk dat een kind zich veilig voelt. Daarom wordt er gezorgd voor een sfeer van veiligheid en vertrouwen.

Een kind heeft dit nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen en om zichzelf te durven zijn. Het kind moet de mogelijkheid krijgen gevoelens te uiten. Die gevoelens mogen er zijn. Ieder kind is anders en Up!Kids stelt de eigenheid van het kind voorop.

Daarnaast wordt er gewerkt met vaste regels, duidelijke grenzen en herhaalde gewoontes. Dit geeft een kind houvast.

1

Ik kan de wereld aan met één hand, zolang jij de andere vasthoudt.

Het bieden van

mogelijkheden tot

het ontwikkelen van

persoonlijke competentie

Gastouderopvang Up!Kids biedt kinderen de kans om vaardigheden aan te leren zoals zelfstandigheid, zelfvertrouwen, flexibiliteit en creativiteit. Dit wordt bereikt door kinderen dingen zelf te laten proberen/ontdekken. Lukt iets niet, dan is dat helemaal niet erg en proberen we het gewoon nog een keer. Want “van proberen ga je leren!”.

Vrij spel is een belangrijk onderdeel bij het ontwikkelen van de persoonlijke competentie. Kinderen kiezen zelf een activiteit/bezigheid en worden hierbij waar nodig ondersteund. Er wordt gezorgd dat er verschillende soorten spelmateriaal beschikbaar zijn zodat een kind zich op verschillende gebieden kan ontwikkelen. Denk hierbij aan puzzels, knutselmateriaal, boekjes, spelletjes, knuffels/poppen etc.

2

Als iets niet lukt heb je niet gefaald, maar geleerd.

Het bieden van

gelegenheid tot het

ontwikkelen van

sociale competentie

Om je staande te houden in de samenleving is het van groot belang om goed sociaal gedrag aan te leren.

De omgang met leeftijdsgenootjes is een belangrijke manier om deze sociale competenties te oefenen/ontwikkelen. Hierdoor leren kinderen: samenwerken, communiceren, anderen helpen, conflicten hanteren (voorkomen of oplossen), zich verplaatsen in een ander en hun sociale verantwoordelijkheid.

Up!Kids vindt het onderlinge contact tussen kinderen erg belangrijk en zal altijd naar de mogelijkheid zoeken om dit contact tot stand te brengen of dit contact te onderhouden.

Daarnaast wordt er veel aandacht gegeven aan de band tussen de kinderen en de gastouder. Het hechten is een belangrijk onderdeel van de sociale competentie.

3

Friends make good times better and hard times easier...

Het overdragen van

waarden en normen

en de ‘cultuur’ van

een samenleving

eigen maken

Ieder mens handelt vanuit bepaalde normen en waarden. Het is belangrijk dat kinderen leren respect te hebben voor zichzelf, voor elkaar en voor de gastouder. Daartegenover staat dat de gastouder respect toont voor de kinderen en de ouders/opvoeders.

Het werken aan deze waarden en normen uit zich op de volgende manieren: begroeten bij binnenkomst, iedereen aanspreken op basis van gelijkwaardigheid, behulpzaam zijn naar anderen, eerlijk zijn tegen elkaar, leren “samen spelen, samen delen”, duidelijkheid in wat wel en niet mag/kan, aandacht voor aanspreekvormen (beleefd, vragend niet dwingend), respectvol omgaan met elkaar.

Een kind leert voornamelijk door gedrag te spiegelen. Een goed voorbeeld geven als gastouder is dus van groot belang!

4

Respect is gebaseerd op het besef dat iedereen van waarde is!